Berkut. 34 (2): 170-212. 2025.
doi: 10.5281/zenodo.20205298
1 Регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса»; вул. Торгова, 23а, м. Очаків, Миколаївська обл., 57508, Україна
Regional Landscape Park «Kinburnska kosa»; Torhova str., 23а, Ochakiv, Mykolayiv region, 57508, Ukraine
2 Національній природний парк «Білобережжя Святослава»; вул. Лоцманська, 18, м. Очаків, Миколаївська область, 57508, Україна
National Park «Biloberezhzhya Svyatoslava»; Lotsmanska str., 18, Ochakiv, Mykolayiv region, 57508, Ukraine
3 Азово-Чорноморська орнітологічна робоча група; пр. Добровольського, 114/1, кв. 18, м. Одеса, 65111, Україна
Azov-Black Sea Ornitological Working Group; pr. Dobrovolskogo, 114/1, No 18, Odesa, 65111, Ukraine
4 Дворічанський національний природний парк; вул. Привокзальна, 51, с-ще Дворічне, Купянський р-н, Харьківська обл., 62701, Україна
National Park «Dvorichansky»; Privokzal’na str., 51, Dvorichne, Dvorichansky district, Kharkiv region, 62701, Ukraine
5 Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Канівський природний заповідник;
вул. Шевченка, 108, м. Канів, Черкаська обл., 19003, Україна
Taras Shevchenko National University of Kyiv, Kaniv Nature Reserve; Shevchenko str. 108, Kaniv, 19003, Ukraine
6 Національний природний парк «Тузловські лимани»; вул. Партизанська 2, м. Татарбунари, Одеська обл., 68100, Україна
National Park «Tuzlovski Lymany»; Partizanska str. 2, Tatarbunary, Odesa region, 68100, Ukraine
7 Національний природний парк «Меотида»; вул. Приморська, 12, с. Урзуф, Маріупольський р-н, Донецька обл., 87455, Україна
National Park «Meotida»; st. Primorskaya, 12, p. Urzuf, Mariupol district, Donetsk region, 87455, Ukraine
8 Азово-Чорноморська орнітологічна робоча група; вул. Хіміків 12, кв. 167, м. Південне, Одеська обл., 65481, Україна
Azov-Black Sea Ornitological Working Group; Khimikiv str. 12, No 167, Pivdenne Town, Odesa region, 65481, Ukraine
9 вул. Матросова, 2, с. Кучурган, Роздільнянський р-н, Одеська обл., 67450, Україна
Matrosov str. 2, Kuchurgan, Rozdilna district, Odesa region, 67450, Ukraine
10 Університет ім. А. Нобеля; вул. Січеславська Набережна, 18, м. Дніпро, 49000, Україна
University A. Nobel; Sicheslavska Naberezhna st., 18, Dnipro, 49000, Ukraine
11 Житомирський обласний краєзнавчий музей; пл. Замкова, 1, м. Житомир, 10014, Україна
Zhytomyr Regional Museum of Local Lore; Zamkova square, 1, Zhytomyr, 10014, Ukraine
12 Українське товариство охрани птахів; вул. Спортивна, 36а, с-ще Миропіль, Житомирський р-н, Житомирська обл., 13033, Україна
Ukrainian Society for the Protection of Birds; Sportyvna str., 36a, Myropil, Zhytomyr District, Zhytomyr region, 13033, Ukraine
13 Західноукраїнське орнітологічне товариство; вул. Шевченка, 160, с-ще Східниця, Львівська обл., 82391, Україна
West-Ukrainian Ornithological Society; Shevchenko str., 160, Skhidnytsia, Lviv region, 82391, Ukraine
14 Інститут зоології імені І.І. Шмальгаузена НАН України; вул. Б. Хмельницького, 15, Київ, 01030, Україна
Schmalhausen Institute of Zoology of National Academy of Sciences of Ukraine; B. Khmelnitsky str., 15, Kyiv, 01030, Ukraine
15 Голосківський ліцей Меджибізької селищної ради; вул. Центральна 2, с. Голосків, Хмельницький р-н, Хмельницька обл., 31535, Україна
Holoskiv school of Medzhybizh settlement council; Peremohy str. 38, Holoskiv, Khmelnytsky district, Khmelnytsky region, 31535, Ukraine
16 вул. Шевченка, 27/33, м. Верхньодніпровськ, Дніпропетровська область, 51600, Україна
Shevchenko str. 27/33, Verkhnyodniprovsk, Dnipropetrovsk region, 51600, Ukraine
17 Природний заповідник «Розточчя»; вул. Січових Стрільців 7, с-ще Івано-Франкове, Яворівський р-н, Львівська обл., 81070, Україна
Nature Reserve «Roztochchia», Sichovykh Striltsiv str. 7, Ivano-Frankove, Yavoriv district, Lviv region, 81070, Ukraine
18 Рівненський природний заповідник; ур. «Дубки-Развилка», м. Сарни, Рівненська обл., 34500, Україна
Rivnenskyi Nature Reserve; Dubky-Rozvylka, Sarny, Rivne region, 34503, Ukraine
19 Українське товариство охорони птахів; вул. Героїв Сталінграду, 19, кв. 26, м. Олександрія, Кіровоградська обл., 28008, Україна
Ukrainian Society for the Protection of Birds; Heroyiv Stalingradu str. 19/26, Olexandriya, Kirovograd region, 28008, Ukraine
Corresponding author: К.О. Редінов (K.А. Redinov), e-mail: brufinus@gmail.com
Konstantin Redinov https://orcid.org/0000-0003-4903-3586
Pavel Panchenko https:// orcid.org/0000-0003-3602-0831
Mykhailo Banik https://orcid.org/0000-0003-0689-188X
Vitaly Grishchenko https://orcid.org/0000-0002-0872-3444
Oleksandr Bronskov https://orcid.org/0000-0002-3265-3810
Oleg Formanyuk https://orcid.org/0000-0001-8408-0981
Olexandr Ghryb https://orcid.org/0009-0001-9087-1904
Rostislav Zhuravchak https://orcid.org/0000-0002-1796-2543
Iurii Kuzmenko https://orcid.org/0000-0001-8365-8040
Iurii Strus https://orcid.org/0000-0002-3853-7917
Mykhailo Franchuk https://orcid.org/0000-0002-7044-7137
Citrine Wagtail (Motacilla citreola) in Ukraine. - K.O. Redinov, P.S. Panchenko, M.V. Banik, V.N. Grishchenko, O.I. Bronskov, O.O. Formanyuk, A.M. Arkhipov, P. Bradbeer, M.F. Veselskii, O.V. Ghryb, R.O. Zhuravchak, I.V. Kuzmenko, V.O. Novak, V.M. Popenko, V.V. Syzhko, I.M. Strus, I.V. Davydenko, M.F. Franchuk, A.O. Shevtsov. - Berkut. 34 (2). 2025. - We have summarized materials on the expansion, current distribution, morphology, ecology, and biology of the species in Ukraine. All records of the Citrine Wagtail M. citreola sensu lato refer to the subspecies M. c. werae. Encounters of other subspecies in the country are unknown and unlikely. Vagrants of Citrine Wagtails have been observed since the mid-19th century. The birds were found nesting for the first time in Dnipropetrovsk region in 1966. Mass nesting in the north-eastern parts of the country was recorded in the late 1970s and early 1980s. In 1980–2011, Citrine Wagtail continued to spread westward, southwestward, and southward. This is consistent with the general trend of expansion of the subspecies M. c. werae westward. The breeding range now covers most of Ukraine. In the Carpathians, Transcarpathia, Chernivtsi region, AR Crimea, and the southern part of Odesa region (in the interfluve of Dniester and Danube), the Citrine Wagtail has not yet been found breeding. Its population in Ukraine, according to data collected in 2013–2017, was estimated at 56,400 pairs. Arrivals in various regions were recorded from mid-March to early May. Migration continues until mid-to-late May. Males are usually the first to appear. Citrine Wagtails nest in separate pairs or form colonies of up to several dozen pairs. In some places they form joint settlements with Yellow and Mask Wagtails. The main nesting habitats are wet areas in river floodplains, swamps, shores of lakes, estuaries and other waterbodies, and sea spits. Males occupy nesting sites 3–4 days after arrival. Pairs were observed in nesting sites starting from the third decade of March to the second decade of April, but usually later. The birds build their nests on the ground. Measurements of nests, mm: nest diameter (n = 27) – 96.7 ± 2.2 (80–140), cup diameter (n = 26) – 65.5 ± 1.2 (51–90), cup depth (n = 22) – 41.2 ± 1.8 (30–56). Full clutches had from 4 to 7 eggs, on average 5.1 ± 0.1 (n = 42). Measurements of eggs, mm (n = 97): 18.6 ± 0.7 (17.2–20.4) × 14.2 ± 0.4 (13.0–15.3). Laying period lasted about 60 days (April 22 – June 19), with a peak in the first and second decades of May. The chicks hatched from the first decade of May to the first decade of July.The female was mainly responsible for incubating the eggs and feeding the chicks. The brood was accompanied by a pair or only one of the partners, usually the male. In late June and July, Citrine Wagtails gathered in flocks and began to lead a nomadic life. They departured from early July to early October, the autumn migration mainly took place in August. Data on moulting, feeding, behaviour, and interspecific relations are also presented. [Ukrainian].
Key words: distribution, expansion, habitats, breeding, morphometry, migrations, behaviour.
У статті узагальнені матеріали по розселенню, сучасному поширенню, морфології, екології та біології виду в Україні. Всі реєстрації жовтоголової плиски M. citreola sensu lato стосуються підвиду M. c. werae. Зустрічі інших підвидів на території країни невідомі й малоймовірні. Зальоти жовтоголової плиски відмічалися з середини ХІХ ст. Вперше птахів на гніздуванні виявлено в 1966 р. у Дніпропетровській області. Масове гніздування в північно-східних частинах країни було зафіксовано наприкінці 1970-х – на початку 1980-х рр. У 1980–2011 рр. жовтоголова плиска продовжувала розселятися в західному, південно-західному та південному напрямках. Це повʼязано із загальною тенденцією експансії підвиду M. c. werae в західному напрямку. Зараз гніздовий ареал охоплює більшу частину території України. У Карпатах, на Закарпатті, в Чернівецькій області, АР Крим та південній частині Одеської області (в межиріччі Дністра та Дунаю) жовтоголова плиска на гніздуванні поки що не знайдена. Чисельність її в Україні, за даними, зібраними у 2013–2017 рр., оцінено у 56 400 пар. Приліт у різних областях реєструється з середини березня до початку травня. Міграція триває до середини – кінця травня. Зазвичай першими з’являються самці. Жовтоголові плиски гніздяться окремими парами або утворюють поселення чисельністю до кількох десятків пар. Основні гніздові біотопи – вологі ділянки в заплавах річок, болота, береги озер, лиманів та інших водойм, морські коси. Самці займають гніздові ділянки через 3–4 дні після прильоту. Пари в місцях гніздування спостерігаються починаючи з ІІІ декади березня – ІІ декади квітня, але зазвичай пізніше. Гнізда птахи будують на землі. Розміри гнізд, мм: діаметр гнізда (n = 27) – 96,7 ± 2,2 (80–140), діаметр лотка (n = 26) – 65,5 ± 1,2 (51–90), глибина лотка (n = 22) – 41,2 ± 1,8 (30–56). У повних кладках від 4 до 7 яєць, в середньому 5,1 ± 0,1 (n = 42). Розміри яєць, мм (n = 97): 18,6 ± 0,7 (17,2–20,4) × 14,2 ± 0,4 (13,0–15,3). Період їх відкладання триває близько 60 діб (22.04–19.06), з піком у І–ІІ декадах травня. Пташенята вилуплюються з І декади травня до І декади липня. Насиджує кладку та годує пташенят переважно самка. Виводок супроводжує пара або лише один із партнерів, зазвичай самець. Наприкінці червня – у липні жовтоголові плиски збираються у зграї й починають кочувати. Відлітають вони з початку липня – до перших чисел жовтня, осіння міграція проходить переважно в серпні.
Ключові слова: поширення, розселення, біотопи, гніздування, міграції, морфометрія, поведінка.