Berkut. 34 (2): 150-164. 2025.
doi: 10.5281/zenodo.20204545
1 Регіональний ландшафтний парк «Кінбурнська коса»; вул. Торгова, 23а, м. Очаків, Миколаївська обл., 57508, Україна
Regional Landscape Park «Kinburnska kosa»; Torhova str., 23а, Ochakiv, Mykolayiv region, 57508, Ukraine
2 Національній природний парк «Білобережжя Святослава»; вул. Лоцманська, 18, м. Очаків, Миколаївська область, 57508, Україна
National Park «Biloberezhzhya Svyatoslava»; Lotsmanska str., 18, Ochakiv, Mykolayiv region, 57508, Ukraine
3 Азово-Чорноморська орнітологічна робоча група; пр. Добровольського, 114/1, кв. 18, м. Одеса, 65111, Україна
Azov-Black Sea Ornitological Working Group; pr. Dobrovolskogo, 114/1, No 18, Odesa, 65111, Ukraine
4Азово-Чорноморська орнітологічна робоча група; вул. Хіміків 12, кв. 167, м. Південне, Одеська обл., 65481, Україна
Azov-Black Sea Ornitological Working Group; Khimikiv str. 12, No 167, Pivdenne Town, Odesa region, 65481, Ukraine
Corresponding author: К.О. Редінов (K.А. Redinov), e-mail: brufinus@gmail.com
Konstantin Redinov https://orcid.org/0000-0003-4903-3586
Pavel Panchenko https:// orcid.org/0000-0003-3602-0831
Zinovii Petrovich https://orcid.org/0000-0003-4700-5039
Oleg Formanyuk https://orcid.org/0000-0001-8408-0981
Common Shelduck (Tadorna tadorna) and Ruddy Shelduck (Tadorna ferruginea) in Mykolayiv region. - K.A. Redinov, P.S. Panchenko, Z.O. Petrovich, O.A. Formanyuk. - Berkut. 34 (2). 2025. - Data on the distribution, abundance, migrations, wintering, nesting ecology and conservation status of these species for a period of over 200 years have been analyzed and summarized. The authors collected material in 1987–2025. The number of Common Shelduck is estimated at 150–200 breeding pairs and 1000–1500 non-breeding individuals. The species is expanded in freshwater ponds within the steppe zone. Until the 21st century, Ruddy Shelduck was a rare migratory (nomadic) species. Currently, it has the status of a breeding (35–55 pairs), summering (200–300 individuals), migratory and wintering species. We associate its appearance and spreading with the expansion of birds from the eastern part of the range. Ruddy Shelducks have been regularly encountered since 2008. [Ukrainian].
Key words: South Ukraine, number, breeding, migration, wintering, conservation.
Проаналізовано й узагальнено дані по поширенню, чисельності, міграціях, зимівлі, екології гніздування та стану охорони цих видів за період понад 200 років. Авторами матеріал зібрано в 1987–2025 рр. Чисельність галагаза оцінено в 150–200 гніздових пар і 1000–1500 особин, які не беруть участі в розмноженні. Спостерігається розселення виду по прісних ставках у межах степової зони. Огар до ХХІ ст. був рідкісним пролітним (кочовим) видом. Наразі має статус гніздового (35–55 пар), літуючого (200–300 особин), перелітного та зимуючого виду. Появу його та розселення ми пов’язуємо з експансією птахів зі східної частини ареалу, регулярно огарі почали зустрічатися з 2008 р.
Ключові слова: Південна Україна, поширення, чисельність, гніздування, міграція, зимівля, охорона.